logo rudizign

Leestijd: 2 minuten

WordPress problemen: deze site is niet bereikbaar

Frustratie, irritatie, paniek. Je WordPress website geeft problemen of is zelfs niet bereikbaar. Gelukkig ligt de oplossing vaak dichterbij dan je denkt.

In dit blog:

Website werkt niet

Dat je WordPress website even niet meer werkt, kan de beste overkomen. Neemt niet weg dat het vervelend is. In paniek struin je het internet af op zoek naar de oplossing of je belt direct een specialist om het probleem te helpen. Dit is vaak een eerste, automatische reactie terwijl je een belangrijke stap overslaat. En laat deze stap nou net de oplossing zijn.

Waarom ligt mijn website eruit?

Er zijn diverse redenen waarom een website een foutmelding geeft of (deels) niet functioneert.  De meest voorkomende problemen zijn:

Uiteraard is er nog een scala aan redenen waarom een website niet werkt maar 9 van de 10 keer heeft het met bovenstaande problemen te maken.

Website updaten

Voordat je in paniek al vijf stappen te ver bent, begin je bij de meest voor de hand liggende handeling: Je website updaten. Let op: zorg ervoor dat je eerst een back-up maakt van zowel de website als de database. Met de gratis plugin UpdraftPlus doe je dit een handomdraai. Vervolgens wis je de cache van zowel de browser als de website. 

Tip: Open je website in een incognito-venster van je browser. Het voordeel van een incognito-venster is dat je browsergeschiedenis niet wordt opgeslagen. Je bekijkt dus altijd de meest recente versie van je website.

WordPress probleem verhelpen

Blijft het probleem zich voordoen? Deactiveer alle plugins en controleer opnieuw of de foutmelding verholpen is.

Is dit het geval? Activeer dan één voor één de plugins. De plugin die voor problemen zorgt, haal je er op deze manier makkelijk uit. Het kan gaan om een plugin die verouderd is of niet compatibel met de huidige versie van WordPress. In dat geval zoek je naar een alternatieve plugin met dezelfde capaciteiten. Er zijn duizenden plugins voor dezelfde oplossing maar slechts een paar zijn van goede kwaliteit. Check dit altijd door naar het aantal downloads, de reviewscore en de datum van de laatste update te kijken.

De oplossing zoals hierboven beschreven pas je ook toe wanneer je thema in conflict is met een plugin. Ervan uitgaande dat je een thema gebruikt van goede kwaliteit, vervang je de plugin met een alternatieve plugin.

Websiteproblemen op serverniveau

Een foutmelding op de website heeft niet altijd met WordPress te maken. Het komt ook voor dat er zich op serverniveau problemen voordoen. Zo kan het zijn dat de website op een verouderde php-versie draait. Andere oorzaken zijn een probleem met de database of een server die niet toereikend is voor de grootte van je website. Omdat je weinig invloed hebt op dit gedeelte, is het van belang te kiezen voor een goede hostingpartij. Je betaalt misschien iets meer maar het zorgt voor een stabiele basis voor een website die soepel draait!

Ook achter de schermen zorg ik ervoor dat alles naar behoren werkt. Het gaat niet alleen om de buitenkant. Als de binnenkant rommelt, valt de buitenkant vroeg of laat in elkaar. Gelukkig is het niet moeilijk om een stevige website neer te zetten. Kun je wel wat hulp gebruiken? Laat je gegevens achter en ik neem snel contact me je op!
portretfoto Linda
Linda

Website laten maken

Opvallen?
Krijg alle ingrediënten voor een Wordpress website die overtuigt: vindbaarheid, design, seo-tekst en gebruiksgemak!

Wordpress webhosting

Snel, veilig én stabiel?
Met goede VPS-hosting en de juiste instellingen staat jouw Wordpress website als een huis.

Website onderhoud

Helemaal up-to-date?
Zorg dat de info op je website actueel is en 100% overeenkomt met jouw huidige positie als ondernemer