logo rudizign

Leestijd: 2 minuten

Hoe onderhoud je een website?

Je nieuwe website is klaar. Hij ziet er goed uit. Tijd om te knallen.
Wat er zich ondertussen op de achtergrond afspeelt, heb je geen weet van. Hij werkt prima, toch?!  

Waarom website onderhoud belangrijk is

Als we kijken naar een basiswebsite, bestaat deze vaak uit:

Dit is voldoende om je product of dienst onder de aandacht te brengen. Natuurlijk is het zo dat hoe groter en gecompliceerder jouw website in elkaar steekt, des te belangrijker goed onderhoud is. Maar ook voor een kleinere website geldt; zorg dat deze up-to-date blijft! Waarom dit belangrijk is, leg ik uit.

Als het gaat om vindbaarheid en conversie zijn er wat meer stappen te zetten maar voor nu beperken we ons tot het onderhoud.

WordPress onderhoud

Een WordPress website ziet er – net als elke andere website – aan de voorkant hetzelfde uit. Een kenner weet vrij snel met welk programma een website is gebouwd, maar voor een gemiddelde bezoeker is dat niet te zien.

De achterkant daarentegen ziet er totaal anders uit. Daar waar een eenvoudige WordPress website aan de voorkant simpel is opgebouwd, ziet de achterkant er als volgt uit:

mappenstructuur WordPress

Nu is dit het voorbeeld van WordPress wanneer je deze installeert en er verder nog niks mee doet. De structuur en opbouw wordt dus gecompliceerder wanneer je aan de slag gaat met je website. Je hebt namelijk te maken met:

Website updaten

Elk afzonderlijk onderdeel van een website heeft een bepaalde versie. Deze versie wordt telkens verbeterd en vernieuwd. Dat gebeurt bijvoorbeeld om het jaar als het om de php-versie gaat of om de paar weken zoals vaak het geval is bij plug-ins:

Om ervoor te zorgen dat deze onderdelen goed samenwerken, is het belangrijk deze up-to-date te houden! Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je website:

Wat kost onderhoud aan een website?

Je website onderhouden hoeft niet duur te zijn. Je kunt zelf WordPress, het template en de plug-ins updaten. Ook kun je vrij eenvoudig een back-up maken van je website. Puur op website-niveau is er dus al veel te voorkomen.

Daarnaast heb je ook te maken met de server. Deze is in beheer van de hostingpartij. Afhankelijk van de hosting draait de server op de nieuwste php-versie, wordt er gebruik gemaakt van HTTP/2 en is hij goed beveiligd. Bij sommige partijen wordt er dagelijks of wekelijks een back-up gemaakt van de database. Bij andere partijen is dit tegen betaling.
Hosting inclusief onderhoud aan de website kan al vanaf €10,- tot €20,- per maand voor een basiswebsite.

Website onderhoud uitbesteden

Los van het feit dat je veel zelf kunt regelen, is de vraag of je dit ook daadwerkelijk gaat doen. Vaak ben je gefocust op jouw onderneming en heb je geen tijd voor het onderhouden van je website. In dat geval is het zinvol dit uit te besteden. Maak je daarnaast ook nog eens gebruik van goede hosting, dan weet je zeker dat je website veilig is en optimaal blijft werken. Mocht je jouw website vervolgens uitbreiden, is de fundering in ieder geval stevig!

Geef je deze taak graag uit handen zodat je je kunt focussen op je dienst of het werven van klanten? Ik help je graag!

Website laten maken

Opvallen?
Krijg alle ingrediënten voor een Wordpress website die overtuigt: vindbaarheid, design, seo-tekst en gebruiksgemak!

Wordpress webhosting

Snel, veilig én stabiel?
Met goede VPS-hosting en de juiste instellingen staat jouw Wordpress website als een huis.

Website onderhoud

Helemaal up-to-date?
Zorg dat de info op je website actueel is en 100% overeenkomt met jouw huidige positie als ondernemer